ПРИРОДА РОКОВА ЗА СУДСКИ ДРЖАВИНСКУ ЗАШТИТУ (ЧЛ. 77 ЗОСПО) - Knežević, Marko S.; Cvetić, Radenka (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Судска заштита државине – тзв. посесорна заштита у посебном парничном поступку – је орочена. Владајуће схватање у том смислу говори о роковима за тзв. државинске тужбе, које је материјалноправног карактера. Уједно, међутим, одавно законодавац третира ове рокове као процесноправне, с обзиром да неблаговременост тужбе представља разлог за њен одбачај. У раду се испитује природа ових рокова полазећи од сасвим другачијег поимања субјективних права од оног који је још увек већински. Сметањем државине настају државински захтеви као посебна категорија субјективних права, а не некакво право на тужбу. Рокови из чл. 77 ЗОСПО су ништа друго до рокови трајања захтева, преклузивног и материјалноправног карактера.