ПОСЕДИ ДЕСПОТА ЂУРЂА БРАНКОВИЋА У УГАРСКОЈ У КОНТЕКСТУ ПОЛИТИЧКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И УГАРСКЕ - Vujović, Ognjen B. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Предмет анализе овог чланка је судбина економски значајних поседа које је деспот Ђурађ Бранковић имао у Угарској. Ради се о поседима који су били прилично удаљени од српског етничког простора. Рекло би се да је Јован Хуњади под велом пигнуса избегавао могућност да га српски деспот оптужи за отимање имања, уцену, принуду. Угарска владарска кућа је интензивно користила Бранковићеву немогућност да ефикасно, фактички контролише поседе које је номинално поседовао. Деспот је успевао да макар на папиру задржи своја имања, али не и на терену. Не само да је био формално везан за нешто што фактички не поседује, већ то никада и није могао самостално и независно контролисати.