ОБЈЕКТИВНА ОДГОВОРНОСТ ЗБОГ ШТЕТЕ ИЗАЗВАНЕ УПОТРЕБОМ МЕДИЦИНСКИХ СРЕДСТАВА - Manić, Samir O (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
У раду се разматра могућност примене објективне одговорности за опасне ствари и опасне делатности и на одговорност здравствених радника/здравствених установа за штету која се пацијентима проузрокује применом опасних медицинских средстава. Поред француског и мађарског права, као примера за тзв. отворени систем објективне одговорности, анализирано је и раније југословенско, као и актуелно хрватско и српско право и судска пракса. На крају рада, аутор даје низ аргумената на основу којих оправдава примену објективне одговорности за штету и на одговорност здравствених радника/здравствених установа.