ПРАВНО ДЕЈСТВО ЕЛЕКТРОНСКИХ ПОТПИСА У МЕЂУНАРОДНОЈ РЕГУЛАТИВИ И ПРАВУ СРБИЈЕ - Дивљак, Драго Љ. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Правно дејства електронских потписа, које у себи укључује проблем његове пуноважности и правне снаге је једно од битних питања електронске трговине. У раду се анализира приступ овом проблему у међународној регулативи и праву Србије, при чему се он сагледава и у контексту неких националних компаративних решења, а посебно у контексту права ЕУ. На међународном плану, правна регулатива је концептуално скоро идентична и заснива се на начелима правног признања, функционалне еквиваленције и формалне технолошке неутралности. Исто тако се широко прихвата приступ о корелацији правног дејства електронских уговора и њихове поузданости, с тим што се разлике постоје само у погледу прецизирања и нивоа односних захтева. И у праву Србије се прихвата наведени концепт, с тим што се оно методолошки, структурално и садржински превасходно наслања на право ЕУ. Посебно значајно је да и у нашем праву „поузданост и сигурност“ постаје кључна детерминанта правног дејства електронских потписа. Наиме, највиша правна снага се даје квалификованом електронском потпису, који добија исто правно дејство као и својеручни потпис,па чак може да замени оверу својеручног потписа, али заузврат он мора задовољити врло сложен систем стриктних захтева који сви заједно требају да обезбеде висок ниво његове поузданости.