ДЕСЕТ ГОДИНА ЗАКОНА О ДОБРОБИТИ ЖИВОТИЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - Stojanovic, Natasa (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Предмет пажње аутора јесте Закон о добробити животиња у Републици Србији и ефекти његове десетогодишње примене. Аутор у раду поставља себи циљ да анализом и критичким сагледавањем појединих решења, садржаних у овом законском тексту, испита њихов квалитет са аспекта заштите самих животиња и у односу на одговарајућа решења у законима о заштити животиња Немачке, Швајцарске, Аустрије и Хрватске. Циљ аутора је, такође, да испита делотворност и практичну применљивост одговарајућих одредаба овог законског текста и на основу истражене праксе Прекршајног суда у Новом Саду, Прекршајног суда у Крагујевцу и Прекршајног суда у Нишу, за последњих пет година његове примене. Аутор се у раду залаже за измене и допуне појединих решења, садржаних у српском Закону о добробити животиња, које је пракса препознала као недовољно применљива, за брисање решења која се директно конфронтирају заштити добробити животиња и за оснаживање надзорно-правног механизма, како би се поспешила примена овог законског текста. По схватању аутора, побошању примене домаћег Законо о добробити животиња, али и пратећих подзаконских аката, допринело би формирање Комисије за заштиту доборобити животиња, као и увођење, на нивоу сваког округа на територији Репбулике Србије, повереника за животиње.