ТЕЛОЛОШКА РЕДУКЦИЈА КОЛИЗИОНИХ НОРМИ И ПОПУЊАВАЊЕ ПРАВНИХ ПРАЗНИНА У ЗАКОНУ О РЕШАВАЊУ СУКОБА ЗАКОНА СА ПРОПИСИМА ДРУГИХ ЗЕМАЉА - Đorđević, Slavko Ž. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Када у Закону о решавању сукоба закона са прописима других земаља (ЗРСЗ) нема одговарајуће колизионе норме за неки правни однос или правно питање са елементом иностраности (које „улази“ у његово поље примене), тада постоји правна празнина која се, према чл. 2 ЗРСЗ, попуњава сходном применом одредаба и начела ЗРСЗ, начела домаћег правног поретка и начела међународног приватног права. До закључка о постојању правне празнине у ЗРСЗ долази се уобичајеним методама тумачења његових одредби, при чему посебан значај има квалификација правних односа и правних питања путем које се врши одабир одговорајуће колизионе норме коју треба применити на дати однос или питање. Ако се одређени правни однос или правно питање не може путем квалфикације супсумирати под правну категорију ниједне колизионе норме у ЗРСЗ, утврђује се да постоји правна празнина. Међутим, може се догодити да одређени правни однос или правно питање, које се може супсумирати под правну категорију неке од колизионих норми у ЗРСЗ, не одговара ratio legis те колизионе норме. У том случају треба приступити телеолошкој редукцији правне категорије ове колизионе норме и утврдити да у погледу „телеолошки редукованог“ правног односа или правног питања постоји правна празнина. У овом раду аутор обрађује проблем утврђивања правних празнина телеолошком редукцијом колизионих норми ЗРСЗ-а и објашњава како се ове правне празнине могу попунити у складу са чл. 2 ЗРСЗ, анализирајући конкретне примере.