ПРОГРАМ ЗАШТИТЕ СВЈЕДОКА У - Dragović, Svjetlana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Сажетак: Програмска заштита свједока је полицијска, физичко-техничка заштита и она се најчешће предвиђа посебним законом. Пружа се не само свједоцима, него и њима блиским лицима (мада програмском заштитом могу бити обухваћене и друге категорије лица, нпр. у Србији, поред свједока и свједока сарадника, програмску заштиту могу уживати и осумњичени, окривљени, оштећени, вјештак, стручно лице и њима блиска лица). Трајање програмске заштите свједока није везано за кривични поступак, ова заштита се може примијенити прије почетка кривичног поступка, за вријеме кривичног поступка, али и након правноснажно окончаног кривичног поступка. О примјени програмске заштите одлучују посебни органи, изван кривичног поступка. Такође, посебни су и органи извршења. Ове мјере заштите не служе непосредно спровођењу кривичног поступка, пружају се свједоку ван суднице, у вријеме када не врши процесну радњу свједочења. За разлику од процесне заштите свједока која нема никаквих ограничења у погледу кривичних дјела, ванпроцесна заштита свједока се пружа само у погледу појединих, законом тачно одређених кривичних дјела. Програмску заштиту свједока Босна и Херцеговина је увела Законом о програму заштите свједока 2004. године. С обзиром на то да је овај Закон имао много недостатака, 2014. године усвојен је нови Закон о програму заштите свједока. Основни разлог за доношење овог Закона произилази из чињенице да је неопходно обезбиједити ефикасан систем заштите свједока прије, током и након кривичног поступка, како би се свједоцима омогућило слободно и отворено свједочење у кривичним поступцима пред Судом Босне и Херцеговине. Кључне ријечи: свједоци, заштита, програм заштите свједока, БиХ.