Светска трговинска организација и вишестрани међународни споразуми о заштите животне средине - Divljak, Drago (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Предмет истраживања у раду је сложено питање правних односа, односно интеракције између мултилатералног трговинског система међународне трговине у оквиру СТО и система међународних мултилатералних споразума из области заштите животне средине. Повећањем свести о озбиљности глобалне еколошке кризе и статус заштите животне средине у СТО има тенденцију јачања. И поред тога, он је и даље назадовољавајући, посебно у сфери третмана и правног значаја мултилатералним споразума из области заштите животне средине у СТО. У складу са израженим потребама,уместо декларативног приступа нужно је да се њихов статус формално-правно ојача и створи нова глобална нормативна архитектура тих односа. Из тих разлога, заговорамо дугорочно системско решење , које подразумева промене у праву СТО, посебну у сегменту ГАТТ-а и то уврштавањем међународних еколошких споразума у његов сет изузећа, уз одговарајуће коришћење прелазних решања. Само тако је могуће успоставити стабилан и предвидив систем кохеренције између овде две сфере.