OГРАНИЧЕЊА СВОЈИНСКЕ И ЗАВЕШТАЈНЕ СЛОБОДЕ - Đurđić, Tamara V (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
У раду се, најпре, излаже о својинској слободи која се поима као део опште слободе човека, и приказују њена ограничења кроз многобројне теоријске класификације, условљене позитивним правом и доктринарним поимањем саме својинске слободе. Посебно се указује на значај дефинисања ограничења својинске слободе за одређивање правних лимита слободе тестирања. Други део рада посвећен је општим правним границама завештајне слободе, у оквиру којег се излаже о јавном поретку, принудним прописима и добрим обичајима. Основно полазиште аутора је да општа правна ограничења слободе завештања изискују посебно научно интересовање због разлика између доктринарног схватања јавног поретка и његове законске дефиниције у српском праву. Проблем постаје још сложенији кад се узме у обзир чињеница да су и норме којима се прописују посебна ограничења завештајне слободе такође саставни део правног поретка. На тим полазним основама анализиране су законске формулације општих правних ограничења и њихов конкретан утицај на слободу завештајних располагања. На основу поређења експлицитних законских одређења општих правних ограничења и теоријске дефиниције јавног поретка, произашли су аргументи којима аутор правда гледиште о појмовно разликовању „јавног поретка у ширем смислу“, који обухвата сва три општа ограничења, и „јавног поретка у ужем смислу“, кога чине правни принципи који нису обухваћени императивним нормама и добрим обичајима. Кључне речи: својинска слобода, слобода завештања, јавни поредак, принудни прописи, добри обичаји.