Geoprostorni kontekst kriminalne aktivnosti u kriminalistici - Milić, Nenad S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Kriminalno ponašanje se manifestuje na određenoj lokaciji koja je sastavni deo šireg geoprostornog miljea, zbog čega se ne može posmatrati izolovano od okruženja u kojem nastaje i u kome proizvodi svoje posledice. Razumevanje gde i zašto se krivična dela vrše može unaprediti aktivnosti koje se preduzimaju u cilju suprotstavljanja kriminalu. To potvrđuje niz empirijskih istraživanja, koja ukazuju da izbor objekta napada od strane učinioca nije slučajan, već je često uzrokovan, između ostalog, i geoprostornim činiocima. S tim u vezi, u radu se ukazuje na značaj geoprostora u oblikovanju kriminalnog ponašanja. Međutim, u kriminalističkoj praksi još uvek ne postoji dovoljno znanja i svesti o tome kako sagledavanje geoprostornog konteksta može unaprediti kriminalističke aktivnosti koje se svakodnevno preduzimaju u cilju suprotstavljanja kriminalu. U tom smislu, njegov informativni potencijal ostaje neiskorišćen, a kriminalistički rad nedovoljno efikasan.