ГЕНЕРИЧКЕ ЗАБРАНЕ НОВИХ ПСИХОАКТИВНИХ СУПСТАНЦИ - Risimovic, Radosav S (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Сажетак: Нове психоактивне супстанце више од десет година привлаче пажњу истраживача. Њихова појава и све већа заступљеност на тржишту дрога захтевају адекватну реакцију свих надлежних државних органа. Посебан проблем је правно регулисање нових дрога, које ће у раду бити детаљно образложено. У уводном излагању ћемо разматрати појам НПС, ризике за здравље и разлоге популарности НПС код корисника дрога. Део рада се односи на алтернативне начине регулисања НПС. Посебна пажња ће бити посвећена генеричким забранама НПС. Покушаћемо да одговоримо на питање које су предности и недостаци генеричког концепта забране нових дрога.