ЗАЧЕЦИ СРПСКОГ СОЦИЈАЛНОГ ПРАВА У ЗАКОНОПРАВИЛУ СВЕТОГА САВЕ - Božović, Bojan V (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Радом се указује да, иако се слобода рада као претпоставка социјалног јавног поретка јавља тек у капиталистичком друштву, одређени почетни елементи - клице социјалног права могу се препознати у Старом и Средњем веку. У наведеном контексту, предмет истраживања јесте најобимнији српски средњовековни кодекс, Законоправило Светога Саве, односно његове одредбе засноване на идеји социјалне правде, те норме усмерене на задовољење социјалних потреба и одредбе којима се одговора на социјалне ризике и социјалне случајеве, као и институционализација посебне заштите жена, деце и породице. Одакле се изводи закључак да посматране норме Светосавског номоканона које промовишу хришћанско учење о социјалној правди и садрже низ етичких захтева, кроз које утичу на морализовање друштвених односа, у бити јесу исте са идејом социјалне правде савремене државе благостања у оквирима европског социјалног модела, као и са еманципаторском улогом социјалног права, односно да су ти институти Законоправила зачеци социјалног права у Срба.