Хармонизација правила о електронској трговини и право Србије - Дивљак, Драго Љ (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
У раду се разматра проблем хармонизације правила у области електронске трговине, као и њени најзначајнији правни основи на међународном и регионалном плану који се односе на електронску трговину уопште, а то је Модел закон о електронској трговини и релевантне директиве Европске уније. Анализа обухвата битне одреднице тог процеса, њихову усмереност, као и резултате на националном плану, уз њихову критичку оцену. У другом делу рада се разматра актуелно стање правне регулативе у Србији у овој области, како на концептуалном плану, тако и појединостима по одабраним питањима, све у компарацији са напред наведеним правним изворима.Такође се проблематизује и њен однос и утицај на постојећи, традиционални систем уговорног права. Хармонизација правила о електронској трговини се одвијала у врло специфичним условима, које карактерише скоро непостојање посебних националних закона из ове области, што је довело до парaлелног креирањa правила на међународном и националном нивоу. У овом процесу круцијалну улогу на глобалном плану је одиграо Модел закон о електронској трговини. И поред шире прихваћeности и рецепције његових правила, он није довео до глобалне униформности у овој материји, јер је изван сфере његовог утицаја остала ЕУ и земље које су у процусу приступања тој интеграцији. С обзиром нас своју пионирску улогу, српски Закон о електронској трговини представља задовољавајући искорак у стварању одрживе правне инфраструктуре за ове послове, иако, наравно, не даје решења за сва питања и проблеме у овој области. У садржинском погледу, он је концептуално заснован на праву ЕУ, са сличним нормативним решењима појединачних питања. У том смислу, приступ и правила Модел закона су имала секундарни значај. Поклапање с његовим правилима постоји само у мери у којoj она постоји у праву ЕУ и превасходно се односи на проблем правног признања електронских уговора.