НЕДИСКРИМИНАЦИЈА У ПРЕДНАЦРТУ ГРАЂАНСКОГ ЗАКОНИКА СРБИЈЕ - Rašević, Živorad M. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Одредбама de lege ferenda преднацрта Грађанског законика Србије отворено је неколико путева за борбу против дискриминације. Борба против ове опасне друштвене појаве је могућа према сва три теоријска модела модела примјене људских права у приватном праву: директном, посредном и правосудном. Као и у јавном праву, недискриминација у преднацрту има троструку природу, тј. зависно од нивоа конретизације може се посматрати као: (1) јавни интерес који утиче на грађанско-правне односе путем неодређених правних појмова у тексту преднацрта; (2) начело тумачења и (3) грађанско право личности, које је у корелацији са грађанско-правном обавезом erga omnes која се састоји у уздржавању од кршења овог права. Међутим, ово посљедње, a најмање спорно значење недискриминације као свеобухватне обавезе не може бити јасно препознато у тумачењима преднацрта. У сврху ефикасније борбе против дискриминације прелаже се прописивање једне такве свеобухватне грађанско-правне обавезе да се не дискриминишу други, која не смије да угрози право на приватност људског бића и јавни или приватни интерес који има већи значај од егалитарног интереса у конкретним грађанско-правним односима.