ГРАЂАНСКОПРАВНИ РЕЖИМ ПОДАТАКА КОЈИ НАСТАЈУ УПОТРЕБОМ ПАМЕТНИХ УРЕЂАЈА - Midorović, Sloboda D (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
У раду је испитан грађанскоправни режим података који настају употребом паметних уређаја, и то како са становишта домаћих и наднационалних прописа, тако и са аспекта одлука судова, те теоријских предлога за уређење новина које је донело дигитално доба. У контексту четврте индустријске револуције и интернета ствари, посебна пажња је посвећена питању да ли се подаци који настају употребом паметних уређаја могу сматрати објектима апсолутног права или је, пак, за уређење друштвених односа који настају поводом њих примеренији уговорноправни режим. Осим тога, сагледана је могућност проширења правне заштите коју ужива телесни носач података на саме податке похрањене на њему. Истовремено je указано на нека од питања која искрсавају у пракси услед растућег тренда раздвајања фактичке и правне контроле на подацима.