Postupak za izricanje mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i njegov odnos prema opštem i skraćenom krivičnom postupku - Brkić, Snežana S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Postupak za izricanje mera bezbednosti i njegov odnos prema opštem i skraćenom krivičnom postupku Sažetak: U fokusu ovog rada je kritički osvrt na pojedina zakonska rešenja u vezi sa pokretanjem i i završetkom postupka za izricanje mera beubednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja. Preispituje se odnos između tog posebnog postupka i opšteg i skraćenog krivičnog postupka i konstatuje da nije adekvatno rešeno pitanje njihove transformacije. Konstatuje se da su glavni uzroci problema neadekvatna zakonska terminologija, novi koncept oslobađuje presude, kao i pogrešan stav o pravnoj prirodi postupka za izricanje mera bezbednosti psihijatrijskog karaktera. Кључне речи: мере безбедности психијатријског карактера, ослобађајућа пресуда, посебни поступци, осуђени, трансформација поступка