СТРАНЦИ И ПОЉОПРИВРЕДНО ЗЕМЉИШТЕ: Одговори на нека питања постављена у монографији „Породична газдинства на раскршћу: изазови и могућности биолошке, економске и социјалне репродукције“ - Baturan, Luka O (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Сажетак: У монографији „Породична газдинства на раскршћу: изазови и могућности биолошке, економске и социјалне репродукције“ разматран је проблем права странаца да стичу својину на пољопривредном земљишту на територији Србије, те се у оквиру социолошког истраживања поставља неколико питања економској и правној теорији. Питања се односе на временско трајање позитивних ефеката либерализације (1), ефекте либерализације на смањење броја домаћих газдинстава, пролетеризацију и пауперизацију ситног сељаштва (2), стварање страних монопола (3), порски третман страних купаца пољопривредног земљишта (4) и злоупотребе код промене намене земљишта (5). Циљ ове полемике је да понуди одговоре на ова питања из аспекта правне и економске теорије, те да би се након размене аргумента усагласили ставови по овом важном питању. Суштина је да да ограничење права странцима да стичу својину на пољопривредном зељмишту ремети тржишну алокацију јер редукује тражњу за тим добрима на ниво домаће тражње. Директна последица оваквог законског решења је нижа цена земљишта. Либерализација правног режима донела би побољшање у смислу Парета. Кључне речи: пољопривредно земљиште, својина, власништво, права странаца