МАТРИЧНИ ПРИСТУП У ИСТРАЖИВАЊУ ПРИВРЕДНОГ КРИМИНАЛА – ТЕОРИЈСКО ПРАКТИЧНИ МОДЕЛ - Lajić, Oliver N; Aleksić, Dušan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Аутори се у уводном делу рада баве општим карактеристикама привредног криминала, а затим указују на чињеницу да се у литератури углавном говори о апстрактним и(ли) теоријским елементима овог феномена. За разлику од таквог, они нуде нешто другачији приступ у осветљавању ове појаве, настојећи да омогуће лакше схватање његове суштине и начина истраживања конкретних кривичних дела, кроз крајње поједностављен графички приказ корпуса материјалних радњи учинилаца и њихових интеракција с робом, новцем и другим актерима у пословним односима. На тај начин конструишу својеврсну матрицу, коју карактерише једноставност и прегледност, што је чини подобном за едукативне сврхе. Понуђени образац може представљати и модел за даља теоријска промишљања, унапређење и демистификацију методике истраживања привредног криминала.