Актуелност Принципа UNIDROIT за међународне трговинске уговоре - ефекти bottom up метода хармонизације права - Mijatović, Marija D (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Принципи UNIDROIT за међународне трговинске уговоре недавно су издати у свом четвртом издању што је повод за анализу порекла великог успеха овог вишенаменског инструмента. Наиме, овај soft law пропис, иако формално необавезујућ има значајне de facto правне ефекте: модел закон је многим правним системима, користи се као меродавно уговорно право, у судским и арбитражним поступцима, те као средство тумачења и допуне униформних инструмената. У овом раду посматрана је улога тзв. bottom up приступа као академског, несанкционисаног, „одоздо“ метода хармонизације права чијом применом су Принципи UNIDROIT за међународне трговинске уговоре настали и настављају да се развијају. Овај пропис је очигледан пример предности које се могу остварити путем нормативног стваралачког процеса најпризнатијих стручњака који у свом раду нису ограничени политичком вољом институција држава из којих долазе, те чији резултати успех постижу квалитетним решењима и на тај начин промовишу алтернативне видове хармонизације међународног трговинског права.