Radnopravna zaštita trudnica i porodilja u pravu Republike Srbije i Evropske unije - Popović, Aleksandra T (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Razmatranje radnopravne zaštite trudnica i porodilja u pravu Republike Srbije je kontinuirano aktuelno, imajući u vidu potrebu za unapređenje legislative i prakse, tako da je osvrt na pravo Evropske unije od posebnog značaja. Analiza posebne zaštite ove kategorije zaposlenih u acquis communautaire, neophodna je za utvrđivanje pravaca razvoja domaćeg pozitivnog prava i pronalaženje adekvatnih normativnih mera za pružanje esencijalne podrške. Pored legislativnog osvrta na vunerabilni status trudnica i porodilja, značajno je i posvećivanje pažnje praktičnoj implementaciji regulative, jer na taj način se sprečava diskriminacija pri zapošljavanju i na radu.