О значају језика за право - Ćorić, Dragana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Правници унутар Краљевине СХС и касније Краљевине Југославије су у току прве половине 20 века водили расправе о унификацији правног система и својеврсном помирењу свих права држава чланица које су ушле у нову државу.Временом се то претворило у расправу о начину достизања надмоћи једног одређеног националног система над другим системима, праћено покушајима стварања нечег оригиналног, аутентично југословенског ( или јужнословенског). Након Другог светског рата расправе о праву,његовој структури, садржини и идеолошкој основи, у другачије рођеној земљи, Федеративној Народној Југославији, су добиле свој потпунуо другачији ток. Утврђивање самоуправљања као идеолошког кључа за зацељивање рана насталих ратним разарањима је положај и значај језика у праву и стварање уједначене правне терминологије потпуно оставило по страни. Но ретки чланци, који су се барем сумарно бавили питањем језика у праву и значаја језика за право, као средства комуникације и преноса порука адресатима, су свакако вредни свог спомињања. Од 80-их година 20. века се ситуација мења, те се и више пажње почиње посвећивати управо овом теми. У раду ће бити приказани ставови домаћих правника о наведеној теми, у другој половини 20. века, уз наше коментаре.