НОРМАТИВНИ ОКВИР ЗАШТИТЕ МОРАЛНОГ ИНТЕГРИТЕТА ЗАПОСЛЕНИХ - Jovanović, Predrag; Božičić, Darko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Питање заштите запослених на раду спада у ред оних која нарочито окупирају пажњу радног права, при чему треба имати у виду да оно има два аспекта – заштиту физичког и моралног интегритета. За разлику од заштите физичког интегритета којом се радно право традиционално бави и то од својих зачетака, заштита моралног интегритета тек последњих деценија буди знатижељу стручне јавности. Oва промена резултат је погледа да у радном односу, на страни запосленог, није само радна снага човека, као његова психо-физичка компонента, већ и његова свеукупна личност са свим моралним, етичким и другим својствима што чини легитимном потребу заштите моралног интегритета запослених. Приликом приказивања нормативног оквира за ову тему мора се поћи од две тачке – морала и права – два скупа друштвених норми који стоје у одређеној вези која представља полазну основу за предметну тему. Уз то, не треба губити из вида чињеницу да је питање моралног интегритета запослених изузетно комплексно и вишедимензионално и зато је правно интересантно и значајно, из разлога што се, само по себи, намеће питање које стране моралног интегритета обухватити и правом заштитити, а које санкционисати, али тако да се притом битно не наруши, пре свега, интересна равнотежа субјеката радног односа (запосленог и послодавца). Поред тога, различити аспекти заштите моралног интегритета запослених уживају различиту заштиту, како у међународном, тако и домаћем радном праву, што приказ нормтивног оквира заштите моралног интегритета запослених чини још актуелнијим и потребнијим.