ЕУТАНАЗИЈА И ЕТИЧКЕ ДИЛЕМЕ – ЉУДСКО ДОСТОЈАНСТВО НАСПРАМ СВЕТОСТИ ЖИВОТА - Simović, Darko Z; Simeunović-Patić, Biljana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
У раду се разматрају етичке дилеме и спорна питања везана за еутаназију и институционализовање права на достојанствену смрт, сагледане кроз призму аргумената за и против озакоњења еутаназије, упоредноправних решења и праксе Савета Европе и Европског суда за људска права у овој области, као и постојеће лекарске праксе у погледу спровођења различитих модалитета еутаназије. На домаћим просторима тема добија на актуелности будући да Преднацрт Грађанског законика Србије начелно предвиђа право на еутаназију као право које се може изузетно остварити ако се испуне прописани хумани, психо-социјални и медицински услови, док је, пак, јавна расправа о предложеном решењу показала неспремност стручне јавности, пре свега медицинске, за радикалне промене у овој области. Имајући у виду да је пасивна еутаназија, односно препуштање да неизлечива болест иде својим природним током раширена у лекаркој пракси, те да палијативна нега не може обезбедити свим умирућим пацијентима са мучним симптомима мирну и достојанствену смрт, питању права на еутаназију би требало прићи без хипокризије. Етуаназији би ваљало омогућити, али под рестриктивним условима, искључиво лицима која болују од неизлечиве болести у завршној фази, а смртни исход је неминован у кратком и предвидивом периоду. Услове и процедуре везане за еутаназију требало би што прецизније уредити, како би се избегле злоупотребе и поставила јасна правила лекарске одговорности.