МОГУЋНОСТ ВРШЕЊА БИЛАНСНЕ СЕКЈУРИТИЗАЦИЈЕ ДУГОВАЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ПУТЕМ ИЗДАВАЊА ПОКРИВЕНИХ ОБВЕЗНИЦА - Krstić, Nikola B (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Секјуритизација дуговања је поступак претварања неликвидне активе банке у ликвидну путем пласмана хартија од вредности на тржишту капитала. Предмет овог рада је билансна секјуритизација, те да ли је могуће извршити емисију обвезница које ће бити обезбеђене залогом на потраживањима банке, будући да је према позитивним прописима могуће издавати корпоративне обвезнице. Издавањем оваквих обвезница, емитент би прикупио јефтин капитал будући да би издао високо квалитетну дужничку хартију од вредности са ниском каматном стопом. Рад указује на проблеме који прате емисију оваквих обвезница, те даје одговор на питање који су то предуслови да би она била могућа у нашем правном систему.