ПРЕДЛОЗИ РЕФОРМИ ОЕБС-А У СВЕТЛУ САВРЕМЕНИХ ПОЛИТИЧКИХ КРИЗА НА ПРОСТОРУ ЕВРОПЕ - Gajić, Aleksandar M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Сажетак: Рад прати настанак и развој ОЕБС-а ка највaжније савремене безбедносне организације из перспективе историјско-политичке динамике и интереса међународних актера.Изворно формирана као форум за смањење тензија између идеолошки конфронтираног Истока и Запада, ОЕБС (испрва КЕБС) је еволуиирао у сталну безбедносну организацију са диверсификованим активностима и надлежностима. Како ова еволуција ипа није успела да одговори изазовима времена, јавиле су се потребе за даљим реформама ОЕБС-а. У раду се затим прате предлози реформи система ОЕБС-а, како од стране њених појединих незадовољних чланица тако и од стране Панела формираног на Министарском савету ОЕБС-а који је одржан децембра 2004. године у Софији, као и руски предлог „Уговора о европској безбедности“ као основе новог свеобухватног преобликовања европске безбедности мимо постојећег система ОЕБС-а. У завршном делу рада се посматра утицај савремених политичких криза на простору чланица ОЕБС-а на могући пут реформисања ове регионалне безбедносне организације.