ШЕФ ДРЖАВЕ У СРБИЈИ – КРАЉ НАСПРАМ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ - Orlović, Slobodan Petar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Сажетак: Овај рад анализира положај шефа државе путем уставних норми два српска устава (од 1888. и 2006) и опис праксе која се под њима формирала („живи“ устав). Тако се пореде и вреднују положај краља и председника републике, односно два облика владавине – монархија и република. Кроз преглед актуелног уставноправног момента може се закључити да ли у Србији република уопште има алтернативу у монархији и шта би биле предности и недостаци у вези са евентуалном променом облика владавине. У том смислу,предмет анализе је, превасходно, уставноправни положај шефа државе. Он обухвата начин избора, почетак, трајање и престанак функције, надлежности и однос са другим органима власти. У оцени практичне политичке моћи од посебне је важности однос шефа државе, као представника читавог народа, са политичким странкама. Кључне речи: монархија, република, шеф државе, краљ, председник републике, Србија