КОРЕНИ ПОЛИТИЧКЕ КОРУПЦИЈЕ У СТАРОМ ВЕКУ - Deretić, Nataša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
На корупцију се одувек гледало као на посебан вид богаћења, чији је основ забрањен и неморалан. Отуда би се ’’политичка корупција’’ могла дефинисати и као неморал повлашћеног слоја људи; као коришћење политичке моћи у сврху богаћења без правног основа. Неморал повлашћеног слоја је корен свих злоупотреба које се чине у друштву. У стицању што већег богатства, посебно су предњачили они који су били на врху пирамиде власти. Феномен ’’политичке корупције’’ познају сва друштва, од најстаријих до савремених. У древној месопотамијској цивилизацији, узајамност између смишљеног дара и тражене услуге била је устаљени обичај. Тај феномен срећемо и код Перикла, који је сматрао да би политичке корупције било мање, уколико би чиновници били адекватно награђени, па стога уводи накнаду за учествовање у државним пословима. Феномен ’’политичке корупције’’ срећемо и у Цицероновом Риму, где је подмићивање, као вид богаћења, било формало осуђивано, али исто тако и раширена појава. И данас смо сведоци да постоје моћници који истрајавају на кршењу или изигравању правила која диктира уређено друштво: њихово богатство је оличено у енормном стицању материјалних ствари, али и у стицању без основа разних привилегија, звања, напредовања у служби. Управо су они ти који су учинили да не остане много од римске сентенце да је основа сваког уређеног друштва: ’’поштено живети, никога не повредити и сваком признати (дати) оно што му припада’’