Zajednička svojina supružnika i savesno sticanje pouzdanjem u katastar nepokretnosti - Cvetić, Radenka Milorad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
С а ж е т а к: У раду је, полазећи од општег појма заједничке својине и заједничке својине (имовине) супружника, пажња посвећена правилима која се односе на располагање непокретностима на којима супружници имају заједничку својину. Размотрено је питање да ли се без постојања изричитог правила о заштити савесног стицаоца у случају неовлашћеног располагања заједничара, може пружити заштита позивом на начело поуздања у катастар непокретности. Односно, да ли је ради заштите поверења у правном промету, изузетно дозвољено стицање права својине и других стварних права од стране савесног трећег лица, када су испуњене опште претпоставке под којима се штити поуздање у тачност и потпуност јавног регистра права на непокретностима, а својина није била уписана у јавном регистру као заједничка. Одговор је дат у контексту недостатка општих правила о заједничкој својини имајући у виду важећа правила у земљама у окружењу, начело поуздања у катастар непокретности и став највише судске инстанце у Републици Србији. Закључак је да супружник који није уписан у јавни регистар није заштићен у односу на савесног стицаоца. К љ у ч н е р е ч и: заједничка својина супружника, поуздање у катастар непокретности, савесно стицање, сигурност правног промета