ФРАГМЕНТАЦИЈА МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА И СПЕЦИЈАЛНИ ПРАВНИ РЕЖИМИ - Đajić, Sanja V. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
У овом раду аутор се бави једним од основних теоријских питања међународног права, фрагментацијом која је последица специјализације међународног права и настанка специјалних правних режима. Чланак се ослања на рад Комисије УН за међународно право и њен извештај о фрагментацији из 2006. године. У овом извештају Комисија УН за међународно право је закључила да феномен фрагментације није таквих пропорција да би угрозио међународно право као систем. Аутор покушава да оспори неке од закључака Комисије и укаже на чињеницу да специјални правни режими нису поступили како је то Комисија УН за међународно право очекивала упркос томе што постоје инструменти који могу да отклоне или реше сукобе правила и сукобе надлежности. Повећање броја међународних судова је свакако допринело различитим тумачењима што неминовно води ка правној несигурности и неједнакости. Користећи више примера из судске праксе аутор покушава да покаже да је проблем фрагментације реалан и присутан, и да захтева можда и нова решења за постојеће и будуће сукобе норми и сукобе надлежности.