Приватноправна заштита животне средине у Мађарској под утицајем јавног права - Julesz, Máté (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Сажетак: Аутор у раду анализира грађанскоправну одговорност за еколошке штете у светлу како важећег мађарског права, тако и европског еколошког права. Посебну пажњу посвећује принципијелним одредбама новог Мађарског грађанског законика посвећеним еколошкој одштетној одговорности. Док је еколошка одговорност пре промене система био сагледаван у контексту административне одговорности, са искључењем одговорности ако је штета била испод административног лимита, данас се одговорност за еколошке штете уређује у области приватног права, уз јавноправни утицај са циљем повећане заштите животне средине. У новом мађарском еколошком праву, у складу са европским еколошким принципима, наглашава се принцип „загађивач плаћа“, тако да за еколошке штете одговара онај који је својом противправном радњом проузроковао штету, без социјализације ризика од еколошких штета. Правило је да се за еколошке штете одговара према правилима објективне одговорности, а само изузетно по правилима субјективне одговорности, будући да су еколошки ризици изазвани дејством опасних ствари или делатности. Јавноправни уплив се сагледава у томе да је заштита животне средине подигнут у новом Уставу Мађарске на ниво уставне обавезе, у смислу да је заштита животне средине од општег и јавног интереса, - као и у томе да приватноправна одговорност за еколошке штете само изузетно дозвољава искључење одговорности. Кључне речи: приватноправна и јавноправна заштита животне средине, објективна и субјективна одговорност за еколошке штете