ЗАКОН О ПОЛИЦИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОД 2016. ГОДИНЕ– КРИТИЧКИ ПОГЛЕД - Simović, Darko Z; Jugović, Sreten M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Премда преовладава другачије становиште, за Закон о полицији из 2016. године се не може рећи да је, у материјалном смислу, у потпуности нов закон. Начин уређивања најзначајнијих појмова и института сугерише да је реч о донекле измењеној и допуњеној верзији Закона о полицији из 2005. године. Прави разлози доношења „новог“ закона тичу се радноправног положаја запослених у Министарству, као и редукције кадрова у области унутрашњих послова. Највећа очекивања од Закона су у делу који се односи на управљање кадровима у полицији, праћење каријерног развоја запослених, кроз оцењивање резултата рада, стручно усавршавање и друге обуке. Иако номотехнички и редакторски мањкав, Закон о полицији, у основи, представља делотворан правни оквир за обављање пре свега полицијских и са њима повезаних других послова.