ИЛЕГАЛНА ТРЖИШТА - ПРОЦЕНЕ ГЛОБАЛНИХ ПРИХОДА - Marinković, Darko M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Апстракт: Илегална тржишта представљају феномен од изузетног економског, политичког и друштвеног значаја, чији годишњи приходи премашују вредност од хиљаду милијарди америчких долара. На илегалним тржиштима државне институције и примена закона се налазе ван домашаја тржишних учесника, док друштвене везе и лична познанства играју истакнуту улогу функционалног супститута. У протеклој деценији дошло је до значајног раста незаконите трговине наркотика, људи, ватреног оружја, фалсификованих производа и природних ресурса. Купопродаја ових, као и других врста роба и услуга на илегалним тржиштима генерално се одликује високим нивоима организовања и присуством јаких криминалних група и мрежа. Иако су ове активности постојале и у прошлости, њихов садашњи обим и географска дистрибуција су без преседана. Мерење незаконитих финансијских токова на илегалним тржиштима представља изузетно комплексан задатак. Различите процене резултат су непостојања јединствене и општеприхваћене методологије. Поред тога, посебан проблем је и консенсуалност тржишних актера, због чега је феномен илегалних тржишта и дистрибуције роба и услуга на њима прилично скривен. У раду су дефинисана и анализирана кључна обележја илегалних тржишта, улога организованог криминала на илегалним тржиштима, као и процене висине финансијских токова на тржиштима фалсификованих производа, опојних дрога, људи као робе, односно људских органа и сексуалних услуга, оружја, дуванских производа и прљавог новца. Кључне речи: илегална тржишта, криминални приходи, организовани криминал, фалсификовани производи, трговина људима, наркотржиште, илегално тржиште цигарета, илегално тржиште оружја, прање новца