ЗНАЧАЈ НЕГАТОРНЕ ТУЖБЕ ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ - Cvetić, Radenka Milorad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
С а ж е т а к: У раду се прво разматра појам и значај негаторног захтева, без обзира на који начин се врши узнемиравање власника. Пореди се адекватност назива: негаторна тужба или негаторни захтев, у смислу посебног субјективног права које настаје за случај повреде права својине. У наслову рада остаје се при називу негаторна тужба због усклађености с позитивним правом. Затим се говори о значају ове тужбе за заштиту животне средине и износе аргументи против тезе да је домашај негаторне тужбе у тој области ограничен. Полазиште је да се при истицању јавног (општег) интереса да се заштити животна средина, губи из вида приватни интерес. Не спори се неопходност и значај јавног права у овој области заштите, јер се нешто што је од интереса за све не сме препустити искључивој иницијативи појединца. То не треба, међутим, да доведе до закључка о јавном и приватном интересу као одвојеним сферама. Штитећи свој интерес у складу са важећим правом, појединац доприноси остварењу општег интереса. К љ у ч н е р е ч и: својински захтев, терет доказивања, позитивно и предложено право, имисије, заштита животне средине