СХВАТАЊЕ ПРОФЕСОРА ДР РАДОМИРА Д. ЛУКИЋА О ОБЈЕКТИВНОМ ПРАВУ - Vukadinović, Gordana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Гордана Вукадиновић, некадашњи докторанд професора Радомира Д. Лукића излаже његово схватање објективног права. У изузетно богатом, слојевитом и разноврсном опусу професора Радомира Д. Лукића који броји око 1000 научних и стручних радова, феномен права је разматран са свих битних страна. Кључни елементи Лукићевог филозофског учења, од докторског рада до Система филозофије права су подела света на искуствени и надискуствени свет и сагласно томе и подела на позитивно и објективно право. Лукићево објективно право чине објективни каузални закони преобраћени у правне норме. Објективно и позитивно право су два лица једне исте суштинске ствари – воље владајуће класе, тј. класног састава друштва. Класно друштво мора да ствара позитивно право и да се труди да оно буде што ближе објективном праву и чак и да се поклопи са њим у идеалном случају како би се омогућило сапостојање што већег броја људи у њиховом достојанству. Објективно право представља идеал, вечну и узвишену тежњу ка савршеној хуманости.