Bankarska garancija u srpskom i evropskim pravnim sistemima - Pajtić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Personalna sredstva obezbeđenja na brži i efikasniji način pružaju sigurnost učesnicima u pravnom prometu nego što to čine realna sredstva. Problem se javlja u činjenici da je stepen sigurnosti, s obzirom na niz razloga, niži kod ličnih sredstava. Bankarska garancija predstavlja izuzetak od ovog pravila. Rad se bavi analizom instituta bankarske garancije kao oblika jemstva. Ova ustanova privrednog prava sagledavana je, kako u kontekstu uporednopravne primene, tako i u svetlu komparativne analize bankarske garancije i jemstva u srpskom pravu.