СЕКТОР УНУТРАШЊЕ КОНТРОЛЕ (ПОЛИЦИЈЕ) – У СУСРЕТ НОВОМ ЗАКОНУ О ПОЛИЦИЈИ - Radivojević, Nenad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Формирањем Службе генералног инспектората унутар Ресора јавне безбедности 2001. године, Република Србија се сврстала у круг земаља које су институционализовале унутрашњу контролу полиције. Доношењем Закона о полицији 2005. године, назив Службе је преименован у Сектор унутрашње контроле полиције. Десетогодишња пракса рада Сектора унутрашње контроле полиције указала је на постојање одређених проблемa услед неодговарајућег и некомплетираног правног оквира. То је имеђу осталих био један од разлога за иницирање доношења новог Закона о полицији. Предмет овог рада јесте приказ решења Нацрт Закона о полицији који је доступан јавности почетком 2015. године, у делу везаном за рад Сектора. Нацрт саджи нека нова решења која би могла да унапреде ефикасност рада Сектора, али и даље су остале неке недоумице и нејасноће на које ћемо се такође осврнути у раду.