Џон Лок и право на отпор - Jovanov, Ilija D (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Џон Лок је био велики мислилац, о чему сведоче дела која су посвећена расветљавању његових теорија. Једна од најзначајнијих, изложена у његовом главном делу, Две расправе о влади, је теорија о праву на отпор. Она је била помало револуционарног карактера тада, а у великој мери је и данас. Доминација правнопозитивистичког схватања представља негацију тог, по Локу, природног права. Ипак, чињеница је да се у последње време отпор према установљеној власти појављује у већем броју држава и у различитим облицима, тако да идеја права на отпор постаје поново актуелна. У том смислу занимљиво је размотрити Локово становиште о том значајном питању и утврдити да ли је његова теорија о отпору примењива у савременим друштвима.