Правно регулисање порођаја ван здравствене установе - Baturan, Luka; Baturan, Branislava (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
У раду се покушава пронаћи ефикасан правни оквир за регулисање порођаја у кућним условима. Основни проблем тиче се постојања ризика по живот и здравље породиље и детета. Што се тиче породиље, не постоји никаква препрека да она, након консултација са здравственим радницима, преузме на себе ризик по свој живот и здравље. Међутим, друштво је дужно да правним нормама заштити дете од нерационалног поступања мајке, када се она не понаша у складу са интересима детета. У анализи правних правила користи се методологија неоинституционалне економије, док се ризици по живот и здравље мајке и детета анализирају применом метода медицинске науке.