Принцип мирољубивог коришћења космичког пространства - Vlajnić, Jelena M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Принцип мирољубивог коришћења космичког пространства један је од основних принципа космичког права. Ради се о тренутно једином правном ограничењу постављања и употребе оружја у космосу. Међународна заједница се данас сусреће са преласком од тренутно пасивне употребе космичког пространства према активној војној употреби космоса, која је деструктивне природе. Из тог разлога требало би размотрити принцип мирољубиве употребе из позиције савременог међународног права. Уговор о начелима која уређују делатности држава у истраживању и коришћењу космоса, укључујући Месец и остала небеска тела, сматра се најзначајнијим инструментом који установљава принцип мирољубивог коришћења космоса. Поред овог Уговора, од значаја су и други мултилатерални и билатерални инструменти који на различите начине допуњују и развијају принцип мирољубивог коришћења. У овом раду биће приказан историјски развитак принципа мирољубивог коришћења космоса, и биће анализирани како мултилатерални тако и билатерални уговори из ове области. Како је космичко право део међународног права, треба размотрити и примену Повеље УН. Коначно, размотриће се садашње стање развоја принципа мирољубивог коришћења космоса и правци у којима би се његов развој наставио.