ГРАНИЧНИ И ТЕРИТОРИЈАЛНИ СПОР ИЗМЕЂУ БОЦВАНЕ И НАМИБИЈЕ - Etinski, Rodoljub (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Уговором из 1890. године две колонијалне силе, Немачка и В. Британија разграничиле су сфере утицаја у Африци. Између осталог, Уговором је предвиђено да се ова граница пружа средином главног канала реке Чобе, али Уговор не одређује који канал је главни, нити даје критерије за одређивање тог канала. Ова непрецизност је била узрок граничног и територијалног спора између Боцване и Намибије, који су те две државе повериле Међународном суду правде на решавање 1996. Суд је применом општих правила о тумачењу међународних уговора одредио који је главни канал реке Чобе.