ЈАВНОПРАВНА ПРАВИЛА РЕГУЛИСАЊА ВОДОВОДА И СНАБДЕВАЊА ВОДОМ У СТАРОМ РИМУ - Sič, Magdolna (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
У овом раду разматрали смо оне изворне текстове римског права који садрже правила везана за изградњу и одржавање јавних водовода, као о оне који се односе на регулисање употребе воде из њих. Анализом ових текстова дошли смо до закључка да је првенствена намена јавних водовода била снабдевање градског становништва бесплатном водом. Према томе служили су општој добробити (utilitas publica). Обзиром на то да су мере законодовца старог Рима обезбеђивале воду за пиће и за одржавање личне хигијене и самим тим су допринеле и општем здрављу становништва, ове мере можемо оценити као значајне еколошке мере. Мада ми данас можемо сматрати да смо у техници изградње водоводне мреже и у технологији пречишћавања воде превазишли старе Римљане, у неким решењима ипак би могли да се угледамо на њих. То је, на пример, обезбеђење бесплатне пијеће воде за општу употребу, као и рационалне и контролисане употребе воде јавних водовода за приватне потребе. Оно што код нас посебно недостаје јесте, увођење одвојених мерача за потрошњу воде за сваки стан стамбених зграда.