РЕСТРИКТИВНИ КОНЦЕПТ СУРОГАТ МАТЕРИНСТВА У РАДНОМ ТЕКСТУ ГРАЂАНСКОГ ЗАКОНИКА СРБИЈЕ - Bordaš, Bernadet (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Радни текст Грађанског законика Србије који је објављен у јуну 2015.г. садржи модел-одредбе о сурогат материнству које је у позитивном праву изричито забрањено. Поред прегледа предложених одредаба посебно се разматрају оне које дефинишу која лица могу да закључују уговор о рађању за другог. Ограничавањем овог права на домаће држављане или на домаће држављане и лица која имају пребивалиште на територији Србије најмање три (пет) година жели се избећи репродукциони туризам. Из тих односа сурогат материнства са прекограничним дејствима настају компликовани правни проблеми у погледу одређивања и признавања правног родитељства намераваних родитеља како у земљама у којима сурогат мајка рађа дете, тако и земљама у којима ће намеравани родитељи живети са својим дететом. Рестриктивни концепт који задржава сурогат материнство у границама домаће државе између домаћих држављана онемогућава излазне случајеве сурогат материнства, али то није сасвим тачно за лица која нису држављани Србије, али живе на њеној територији. Због тога се критички разматрају ова ограничења у предлозима, и указује на то да се улазни случајеви сурогат материнства не могу спречити због слободе кретања људи. Такође се даје анализа правних проблема код улазних случајева сурогат материнства и указује на начин њиховог решавања уколико се у ГЗ усвоји предложено решење ipso iure правног родитељства намераваних родитеља. Уз ipso iure правно родитељство детета кога рађа сурогат мајка у иностранству нису заправо неопходна ограничења којима се сурогат материнство у Србији резервише за домаће држављане.