Грк Георгије Захаријадис – несуђени српски законописац - Mirković, Zoran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2016)
Ово је први текст на српском језику посвећен Грку Георгију Захаријадису, који је 1829. године преводио француски Code civil са немачког превода на српски језик и тако постао први, истина несуђени, писац грађанског законика у Србији. Велики српски просветитељ Вук С. Караџић се веома негативно изразио о овоме раду, тврдећи да преводилац није знао ни српски ни немачки језик. Аутор текста отвара питање да ли је ова тврдња тачна или није. Срећна је околност да су сачувана дела и део преписке Георгија Захаријадиса, који сведоче да рад овога човека није био ни мален ни безначајан, и да би га требало исцрпније представити научној јавности.