НАСТАНАК И ВРЕМЕ ИСПУЊЕЊА ПОРЕСКЕ ОБАВЕЗЕ - Milošević, Goran; Kulić, Mirko V (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Апстракт: Пореска обавеза представља дужност пореског обвезника да плати утврђени порез. Порески обвезник је одговаран за испуњење пореске обавезе од момента када су настале чињенице за које је законодавац прописао да стварају пореску обавезу. Моменат настанка пореске обавезе одређује се за сваки порез посебно, у складу с одговарајућим пореским законом. Испуњење пореске обавезе састоји се у плаћању о доспелости дугованог износа пореза. Кључне речи: порез, пореска обавеза, порески обвезник, настанак пореске обавезе, време испуњења, порески догађај.