Organizacija i nadležnosti sudova u Bosni i Hercegovini - Džakić, Tiho B. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Аутор рада прави анализу организације и надлежности редовних судова у Босни и Херцеговини, полазећи од Суда Босне и Херцеговине, општинских, кантоналних и Врховног суда Федерације Босне и Херцеговине, општих (основни, окружни и Врховни суд) и посебних судова (окружни привредни судови и Виши привредни суд) Републике Српске и основног и апелационог суда Брчко Дистрикта Босне и Херцеговине. Правећи компарацију између ових судова закључено је да се могу повући паралеле између надлежности општих судова у ентитетима и дистрикту. Као посебност се може издвојити Суд Босне и Херцеговине који нема свој апелациони суд ни уставни основ за своје утемељење и судови посебне надлежности у Републици Српској који не постоје у осталим дијеловима Босне и Херцеговине, али њихово присуство је евидентно у региону. Босна и Херцеговине нема Врховни суд. Поред тога специфичност Босне и Херцеговине је и њен Уставни суд који има апелациону надлежност која треба да припада редовном судству и судови Брчко Дистрикта који испитују статутарност и законитост, функције које припадају уставном судству.