НАЧЕЛА ПРАВНОГ СИСТЕМА - Vukadinović, Gordana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
У раду се разликују два значења израза правни систем: хијерархијски (фактички или вертикални) и нучни. Начела на којима почивају и један и други су кохерентност, односно, законитост, потпуност, одређеност и самопроизводња (аутопоиеза) права. Та начела означавају стања тј. стварна својства правног система али и идеале и вредности, који нису никада потпуно остварени, али има се увек, са мањим или већим успехом, тежи. Другим речима, то значи да увек постоје у правном систему унутрашње противуречности, неусклађености, неодређености и непотпуности општих правних норми.