ПРАВО НА ЖИВОТ У УСТАВУ - ЕКОЛОШКИ УГАО - Орловић, Слободан Петар (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2015)
Сажетак: у раду се обрађује право на живот из специфичног еколошког угла. Заправо, анализира се међусобни однос два људска права дефинисана уставом: право на живот и право на здраву животну средину. Њихова веза је веома блиска односно, конкретније казано, очигледна, условљена, трајна и растућа. Ово се не би могло закључити ако се узме у обзир време настанка (уставног регулисања) ових права. Право на живот је најстарије људско право а право на здраву животну средину спада у нову генерацију људских права. Али ако се успореде садржаји права на живот и права на здраву животну средину постаје јасно да су ова људска права проткана једно другим. Развој држава и мењање услова живота становништва мењаће и садржај права на живот, пратећи и еколошке стандарде. То говори да ће међузависност ова два права бити све већа и сложенија. Кључне речи: право на живот, право на здраву животну средину, људска права, устав, Србија.