PROTIVPRAVNA TRGOVINA I ODLAGANJE OTPADA OD ELEKTRIČNE I ELEKTRONSKE OPREME - Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Proteklih desetak godina sve više u centru pažnje država, nevladinog sektora i medija je problem iskorišćenih i odbačenih elektirčnih i elektronskih uređaja. Pored zabrinutosti zbog obima ovog otpada i potencijalne opasnosti po ljudsko zdravlje i životnu sredinu usled nepravilnog upravljanja, tema koja je izazvala najviše zabrinutosti je prekogranično kretanje odbačene električne i elektronske opreme i njihovo upućivanje u nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju. Ova pažnja rezultirala je propisima na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, koji sadrže odredbe koje se odnose na za proizvodnju, sakupljanje, tretman i izvoz ove vrste otpada. Ilegalna trgovina i odlaganje je naročito opasna ako se uzme u obzir da je neretko povezana sa aktivnostima organizovanog kriminala u vezi sa drugim teškim krivičnim delima protiv zdraljva, životne sredine i privrede.