НОВИ КОНЦЕПТ ПРАВИЧНОСТИ И ЉУДСКА ПРАВА КАО ФАКТОРИ ЕФИКАСНОСТИ ГЛОБАЛНЕ БОРБЕ ПРОТИВ ПРОМЕНЕ КЛИМЕ - Etinski, Rodoljub (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Промена климе, узрокована антропогеним факторима, спада у највеће глобалне изазове. Постојање универзалног интереса за успоравање промене климе путем редукције глобалне емисије стаклене баште, као и постојање универзалног интереса да се све нације оспособе да се изборе са последицама промене климе није спорно. Оно што је спорно јесте како распоредити терет, односно трошак остваривања ових интереса међу нацијама, заинтересованим групама и поједицима. Трага се за новом формулом правичне поделе прихватљивом за све нације.