ОДРЕЂЕНА ПИТАЊА СТВАРНЕ И ПРАВНЕ ЗАБЛУДЕ У КРИВИЧНОМ ПРАВУ - Vuković, Nikola R (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Тема овог рада је обрада појединих питања стварне и правне заблуде као кривичноправних института. Кроз утицај на свест учиниоца о обележјима из бића кривичног дела и постојању околности које искључују противправност у случају стварне, а на забрањеност дела код правне заблуде, предметни институти суштински утичу на субјективни однос учиниоца према извршеном делу у погледу оправданости да му се због таквог понашања упути социјално-етички прекор. Предмет обраде најпре ће бити појам заблуде уопште и посебно њен однос са институтом неурачунљивости. Након тога аутор прелази на питање стварне заблуде и њених врста, те утицај исте на кривицу учиниоца. Затим, анализира правну заблуду а у вези са овим институтом начињен је и кратак осврт на темељ његовог правног дејства који се налази у трећем структуралном елементу кривице – свести о забрањености дела. Потом аутор прелази на питање оправданости поделе на стварну и правну заблуду.